Een veilig groepsklimaat

Een veilig groepsklimaat
Janny
Klinkt dit herkenbaar? Je zit als leider met een groep jongeren bij elkaar. Je bent goed voorbereid en probeert na wat input geven, een gesprek op gang te krijgen. Je stelt een open vraag maar er volgt een hele stilte. Niemand kijkt je nog rechtstreeks aan. Na een lange ongemakkelijke stilte antwoordt eindelijk iemand (die ene tiener die meestal antwoordt) met een minimum aan woorden. Op het einde van de avond heb je het gevoel dat je een hele monoloog hebt gevoerd. Je vraagt je af wat de groep denkt over het onderwerp en je hebt geen idee wat er in de groep heeft afgespeeld.

Jij wil horen waar je groep over nadenkt, je wil hen helpen een mening te vormen over relaties, vriendschappen, identitiet, seksualiteit,... Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Een goed gesprek heeft allerlei factoren,  in deze blog staan we stil bij het belang van sociale en emotionele veiligheid, ofwel jezelf kwetsbaar en eerlijk kunnen opstellen zonder het gevoel te hebben daarop afgerekend te worden.

In een bevraging geven slechts 7% van de ondervraagde tieners uit West Europa die wekelijks naar de kerk gaan aan dat ze met vragen rond relaties, seksualiteit en gender naar hun leiders in de kerk gaan. (Bron: Global Youthculture, OneHope)  Ik wil niet negatief doen, maar dit kan beter. Zeker omdat we iets te vertellen hebben.

De eerste stap om van jouw jongerengroep een plaats te maken waar vragen gesteld kunnen worden is het creëren van een groep waar jongeren zich kwetsbaar en eerlijk durven opstellen.

Hoe creëer je die veiligheid?  Vier quick wins die je relatief makkelijk kan implementeren:

 

Ook de juiste basishouding als leider zorgt ervoor dat je verbinding kan maken met de groep:

 

Door middel van gesprek kan je veiligheid creëren. Hier volgen enkele basis gesprekstechnieken. Simpele zaken, maar bewezen tools voor een geslaagd gesprek.

 

Jij als leider speelt een belangrijke rol: veiligheid brengen zodat jongeren de vragen durven stellen waar ze mee worstelen zodat ze groeien in hun relatie met God. Dus wees bemoedigd om te blijven investeren in een veilig groepsklimaat!