Vorming

Nood aan een degelijke vorming? Bij PJV staan we klaar om jou te helpen. Onze vormingen duren gemiddeld twee uur en worden gegeven door een ervaren lesgever. We bieden elk jaar nieuwe thema's aan, maar het staat je vrij om zelf een thema te kiezen. Wij gaan dan op zoek naar de lesgever die het meest geschikt is om over dat thema te spreken. 

 

Aanbod najaar 2021

 

Een thema uitwerken - bouwstenen voor een kinderprogramma

Een verhaal en een knutselwerkje is lang niet de enige manier om met kinderen aan de slag te gaan. Maar hoe werk je een actief, creatief en inspirerend programma uit? In deze vorming krijg je verschillende tips, voorbeelden en werkvormen zodat je vol ideeën naar huis gaat. 

 

Groeien door evaluatie - feedback in een leidersteam

Is dit herkenbaar? Je werkt samen in een team maar dat gaat niet altijd vanzelf. Geen zorgen, dat is heel normaal. Het goede nieuws is dat je als team wel beter kan worden hierin. Feedback geven en evalueren kunnen daar een grote rol bij spelen. In deze vorming leer je hoe je door feedback en evaluatie je teamsamenwerking kan versterken.

 

Veiligheid

Een veilige plek voor de kinderen en jongeren op ons kamp of in onze werking, daar streven we allemaal naar. Daarom is het belangrijk om bij situaties een correcte inschatting te maken en goed te reageren. Hoe ga je om met bepaalde situaties? Hoe reageer je op een situatie die wel of niet door de beugel kan? Hoe maak je samen met je leidersgroep of medewerkers goede regels op over wat wel en niet kan?

In deze vorming maak je kennis met de zes criteria om seksueel getinte situaties goed in te schatten. Aan de hand van deze criteria leer je het vlaggensysteem van Sensoa toe te passen. Je krijgt richtlijnen over hoe je kan reageren en we gaan aan de slag met enkele cases. Zo krijg je de kans de criteria in te oefenen.

 

De gaven van de Heilige Geest

Profetie, tongentaal, een woord van wijsheid, het zijn geschenken van God. Maar hoe help je jonge mensen deze gaven te ontdekken? We willen er vooral niet raar over doen, maar tegelijkertijd willen we er ook niet over zwijgen. In deze vorming leer je hoe je op een wijze en veilige manier jongeren helpt om aan de slag te gaan met de geestelijke gaven.

 

Spreken voor jongeren

Spreken doet iedereen, preken is een vak apart. Preken voor jongeren...dat is andere koek! Hoe begin je aan het voorbereiden van een overdenking? Waar moet je op letten? Wat is er speciaal aan een jong publiek? En...hoe hou je hen geboeid? Allemaal vragen waar je in deze vorming een antwoord op krijgt.

 

Heropstart

Na een lange lockdown en online programma’s hervat langzaam het gewone leven. Dat betekent ook voor kerken en gemeenten een heropstart. Dit betekent voor het kinder, tiener en jeugdwerk ook een kans tot groei en verfrissing. Een goed moment om stil te staan bij vragen als: wat is onze visie en missie? Welke doelen willen we behalen en waar willen we naar toe? Wat motiveert ons en hoe houden we dit levend? Belangrijke vragen die de drijvende motor zijn van een team. Na deze vorming ben je gemotiveerd en vol inspiratie om met je plannen aan de slag te gaan. 

 

Agenda

 

N.N.B. - In gesprek met kinderen

We willen allemaal meer diepgang in onze gesprekken met kinderen. Hoe neem je kinderen mee in een verhaal? Hoe zet je hen aan het denken zodat ze de diepere betekenis ontdekken? Ellen neemt jullie in deze vorming mee in de kunst van verhalen vertellen. Ze leert ons hoe je een verhaal kan aanbrengen en welke methodes en manieren je kan gebruiken om hier met kinderen over door te praten.

Locatie: Philadelphia Hoboken, Sint-Bernardsesteenweg 503, 2660 Hoboken

Lesgever: Deze inspirerende vorming wordt gegeven door Ellen Visee-Belis, een ware storyteller! Ellen is mama, leerkracht en kinderwerker in De Shelter (Aarschot). Op PJV kampen is ze een vaste waarde en brengt elke keer weer een bijzondere bijdrage. Ellen volgde ook een opleiding in Godly Play en geeft hier ook cursus over. Ze heeft de gave om kinderen mee te nemen in Bijbelverhalen, te laten nadenken over de verhalen en hen in dit denkproces op een bijzondere manier te begeleiden. Het worden momenten waarop de kinderen gaan nadenken, vragen stellen en de Heilige Geest ruimte krijgt.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is de prijs? Een vorming aanvragen kost niets. Aan de deelnemers van een vorming op locatie vragen we een bijdrage van €5. Online vormingen zijn gratis. 

Waar gaat een vorming door? De locatie kan je zelf kiezen. Wij verplaatsen ons richting je kerk, organisatie of team. Een online vorming kan van overal gevolgd worden.