Vorming boeken

Nieuw vormingsaanbod

 

Prikkelbaar of overprikkeld
Door: Beate Verbruggen

Je hebt vast al gehoord van hoogsensitiviteit, maar wat is het precies? Wat zijn de kenmerken? Hoe ga je ermee om?

Leer in deze vorming hoe het voor jongeren of leiders is om overprikkeld te raken in het dagelijkse leven en hoe we hier rekening mee kunnen houden bij het organiseren van een activiteit, het voorbereiden van een spel, ... Kijk door de bril van een HSP’er en ervaar het zelf.

 

De kracht van zelfzorg
Door: Lotje Devree

Ben je tot in de late uurtjes nog een spel aan het voorbereiden of knutselwerkjes aan het uitknippen?

Voor de zoveelste keer luister je naar hetzelfde verhaal van die ene vriendin, opnieuw en opnieuw…  EN opnieuw … Je zegt dat ze je ALTIJD mag bellen, en dat doet ze ook…

Je moet inspringen voor iemand. Eigenlijk zie je het niet zitten maar je doet het toch, want er is niemand anders.

Als groepsleider op kamp of als leider van kinder- of tienerwerking in je kerk , wil je het beste van jezelf geven, en dat doe je ook!  Je geeft alles! 

Maar eigenlijk ben je moe en kruip je toch niet in je bed. Eigenlijk heb je nood aan een momentje voor jezelf, maar daar heb je geen tijd voor. 

In deze vorming leer je zorg te dragen voor jezelf zodat je ook zorg kan dragen voor anderen.

Voorkom dat je over je grenzen gaat door zelf grenzen te stellen zonder je schuldig te moeten voelen. Durf stil te staan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. 

Zelfzorg egoïstisch? Integendeel, door goed zorg te dragen voor jezelf, kan je beter zorg dragen voor anderen om je heen.

 

Wat zeg je?!
Door: Lynn De Sutter, Adrianna George

Een tiener stelt je een vraag waar je geen antwoord op hebt, waardoor je niet weet wat je moet zeggen.

Je merkt dat een iemand niet goed in zijn vel zit, maar je weet niet goed wat je moet zeggen.

Je wordt overspoeld door een verhaal van iemand uit je jeugdgroep en je weet niet goed wat je moet zeggen.

Wat zeg je en wat zeg je niet? Moet ik iets zeggen? En wat zegt die persoon eigenlijk? Iedereen kan er voor iemand zijn door gewoon te luisteren. Maar hoe doe je dat?

In een reeks of aparte vorming krijg je luister- en gesprekstechnieken aangeboden. Hierin ontdek je hoe je vanuit je eigen persoonlijkheid,  met je eigen sterktes, houding en woorden anderen kan helpen. 

 

Training voor kinderwerkers

Ontdek hoe je meer leven kan blazen in je kinderwerk. Hoe je samen met de kinderen geloof kan beleven. 

Boek een vorming om de kinderwerkers van je kerk te trainen. Je kan kiezen uit onderstaande onderwerpen.

  • Hoe een spel/activiteit organiseren
  • De leefwereld van kinderen : Basis ontwikkelingspsychologie
  • Tips and tricks om de aandacht van kinderen te grijpen en vast te houden
  • Hoe met kinderen in gesprek gaan over geloof
  • Verdiep je in nieuwe werkvormen
  • Hoe ga je om met kinderen moeilijk gedrag?

 

Basistraining voor tienerwerkerZ.

Nieuw in het tienerwerk? Of al jaren ervaring? Ontdek (opnieuw) wat het betekent om een tienerwerker te zijn. 

Boek een vorming om de tienerwerkers van je kerk te trainen en te inspireren. Je kan kiezen uit onderstaande onderwerpen.

  • Leefwereld van tieners, online en offline
  • Het tienerbrein
  • In gesprek gaan met tieners: Do’s and don’ts
  • Zorg voor tieners: hoe creëer ik een veilige cultuur?
  • De basics van leiderschap
  • Wat zijn talenten en hoe zet je ze in?
  • Hoe werk ik een programma of activiteit uit?
  • Verdiep je in werkvormen en resources

 

Variabel aanbod


Nood aan een degelijke vorming? Bij PJV staan we klaar om jou te helpen. Onze vormingen duren gemiddeld twee uur en worden gegeven door een ervaren lesgever. We bieden elk jaar nieuwe thema's aan, maar het staat je vrij om zelf een thema te kiezen. Wij gaan dan op zoek naar de lesgever die het meest geschikt is om over dat thema te spreken.

 

Zelfmoord! Taboe?

1 op 4 jongeren denkt aan zelfmoord. Als iemand het niet meer ziet zitten of aan zelfdoding denkt, helpt het om erover te praten… Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?In deze vorming krijg je inzicht in de mogelijke oorzaken van zelfmoord en waarom jongeren zo kwetsbaar zijn. Je leert signalen herkennen en krijgt handvaten aangereikt om met jongeren hierover in gesprek te gaan.

 

Ik talent, jij talent, wij talenten samen

Kinderen en jongeren doen niet perse wat je zegt. Ze doen wat jij doet. Jij bent een voorbeeld en je sterkste troef in kinder en jeugdwerk. Daarom is het als leider belangrijk je eigen talenten te ontdekken, te benoemen, te laten zien en erover te vertellen. In deze vorming leer je je eigen talenten ontdekken. Je leert hoe je je talenten kan versterken en ontdekt over welke valkuilen je moet waken. Maar je leert ook hoe je samen met jongeren op zoek kunt gaan naar hun talenten. Na deze vorming ken je jezelf weer wat beter en kan je talenten bij kinderen en jongeren opsporen, zichtbaar maken en doen groeien

 

De kunst van vertellen 

Hoe neem je je doelgroep mee in een verhaal? Hoe grijp je de aandacht van een groep kinderen? Hoe inspireer je creativiteit door een activiteit goed in te leiden? In deze vorming leer je tips and tricks om jongeren hun aandacht te trekken, vast te houden en ermee aan de slag te gaan. Je wordt meegenomen in de kunst van vertellen en gaat vol ideeën naar huis.

 

Geweldloze communicatie

Hoe help je kinderen en jongeren opgroeien tot respectvolle en krachtige mensen die graag bijdragen aan het geluk van anderen én aandacht hebben voor hun eigen behoeften? Hoe geef je grenzen aan en blijf je in verbinding? Hoe kan je hen helpen om 'ja' te zeggen op verzoeken omdat ze het zelf willen? Hoe kan je communiceren met medeleven en begrip voor de ander, en tegelijkertijd trouw blijven aan jezelf?  Hoe kan ik assertief zijn zonder agressief te worden of mezelf terug te trekken? In deze vorming leer je waarnemen zonder oordeel, stilstaan bij welke emoties achter je boodschap schuilen, ontdekken welke behoefte aan de basis ligt van jouw gevoel en met welke actie je je behoefte kan vervullen .

 

Samen sterk - Versterking van de samenwerking

In deze vorming leer je hoe je als team of groep je samenwerking kan versterken.  In gesprek gaan we, vertrekkend vanuit onszelf, in op onze eigen, maar ook elkaars kwaliteiten en valkuilen. We ontdekken de positieve invloed die dit kan hebben op de groepsdynamica van je leidersteam of jongerengroep. En zo ga je  samen werken aan de versterking van jullie team. Na deze vorming heb je meer inzicht in elkaar dat zorgt voor begrip en waardering. Je krijgt meer inzicht in jezelf en samenwerken in je team wordt (nog) leuker.

 

Online identiteit 

Selfies op instagram, berichtjes via SnapChat, LAN-parties, een filmpje op TikTok,..  In deze vorming verdiepen we ons in de online leefwereld van jongeren, hoe ze zich online profileren en wat dat precies betekent.  We zullen het hebben over online zelfbeeld, online identiteit versus offline identiteit en hoe daar een evenwicht in te vinden. Daarnaast bieden we handvatten aan om erover met jongeren in gesprek te gaan.

 

In gesprek met jongeren over online gedrag 

Online gedrag, de rol van digitale media, do’s en dont’s op het web.  In deze vorming leer je verschillende werkvormen én test je ze ook zelf uit. Na deze vorming ben je geïnspireerd en heb je tools ontvangen om op een ontspannen en waardevolle  manier een gesprek met jongeren te voeren over internet -social mediagebruik. Je helpt hen nadenken over hun gedrag op internet en over de rol van digitale media in hun leven.

 

Veiligheid en integriteit

Een veilige plek voor de kinderen en jongeren op ons kamp of in onze werking, daar streven we allemaal naar. Daarom is het belangrijk om bij situaties een correcte inschatting te maken en goed te reageren. Hoe ga je om met bepaalde situaties? Hoe reageer je op een situatie die wel of niet door de beugel kan? Hoe maak je samen met je leidersgroep of medewerkers goede regels op over wat wel en niet kan? In deze vorming maak je kennis met de zes criteria om seksueel getinte situaties goed in te schatten. Aan de hand van deze criteria leer je het vlaggensysteem van Sensoa toe te passen. Je krijgt richtlijnen over hoe je kan reageren en we gaan aan de slag met enkele cases. Zo krijg je de kans de criteria in te oefenen.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is de prijs? Een vorming aanvragen kost niets. Aan de deelnemers van een vorming op locatie vragen we een bijdrage van €5. Online vormingen zijn gratis. 

Waar gaat een vorming door? De locatie kan je zelf kiezen. Wij verplaatsen ons richting je kerk, organisatie of team. Een online vorming kan van overal gevolgd worden.