Spaarproject 2021: Zjerre en Lona

Wij zijn Zjerre en Lona. Jezus is onze Redder. Hij geeft ons hoop en blijdschap. Toen onze dochter en drie zonen piepjong waren, trokken we naar Noord-Afrika. Weinigen hier kennen Jezus en velen zijn moedeloos. Ze krijgen geen kansen en zien geen betere toekomst voor hun land. Wij willen hen in de nood nabij zijn en hen hoop bieden.

Amira

Amira werkt keihard voor school. Haar vader vindt geen werk en zit meestal in het koffiehuis. Hij zou graag bij de politie gaan, maar zo’n baan krijg je enkel als je een invloedrijke persoon kent. Gelukkig werkt Amira’s mama als naaister in de jeansfabriek. Ze zwoegt zes dagen per week voor een klein loon, maar ze heeft alles over voor haar kinderen. Het gezin kan de touwtjes amper aan elkaar knopen. 

Iedereen hoopt dat Amira dokter of advocate zal worden, zodat zij later voor het gezin kan zorgen. Eenvoudig wordt dat niet, want het afgelopen jaar kwam van leren niet veel in huis. Door de coronacrisis sloten de scholen vorig jaar begin maart. Zes lange maanden leeft Amira opgesloten in het kleine appartement van het gezin. Er is geen afstandsonderwijs. Het gezin heeft ook geen computer of internet. Haar ouders willen niet dat Amira buiten speelt, dus zit ze met haar broertje de ganse snikhete zomer voor de tv. 

 

Half september gaan de scholen eindelijk terug open. Amira is zo blij dat ze na meer dan zes maanden opnieuw dagelijks het huis uit mag en haar vriendinnen terugziet. Het is alsof de tijd op school is blijven stilstaan: het enige toilet lekt nog steeds en dezelfde oude tekeningen hangen nog steeds op de kast. Amira ploft neer naast haar vriendin. Het stof van de voorbije zes maanden stuift omhoog. Ze proesten het uit, maar meteen slaat de juf hun plezier aan stukken: “Stilte! Jullie zijn met 36. Dit gaat enkel lukken als jullie zwijgen en opletten.” Dreigend zwaait de juf met haar lat. “Als jullie niet goed studeren, zullen jullie branden in het vuur.” Amira krimpt ineen. Ze weet dat niemand kan zeker zijn van Gods redding. Amira had van andere leerlingen gehoord dat deze juf hard kon roepen en met de lat op je handen sloeg als je je huiswerk vergeten was. Zou het waar zijn? Als dat maar goed komt… O, wat wil ze graag dokter worden. Dan zal ze gaan werken in een luxe privékliniek, of beter nog, in Europa! Dan zal ze eindelijk verlost zijn van die sombere ruimtes en van ouderen die de baas over haar spelen. Ze zal werk hebben en gerespecteerd worden. Ze zal vrij zijn!

In Noord-Afrika zijn klasgroepen groot. Veel scholen zijn vervallen en er is nauwelijks lesmateriaal. Leerlingen moeten precies herhalen wat de leerkracht voorzegt en lesjes uit het hoofd leren. Ze leren nauwelijks om nieuwe oplossingen voor problemen te zoeken of om hun creativiteit te gebruiken. Veel leerlingen zijn bang om fouten te maken. Soms krijgen ze dan slaag met de lat of dreigt de leerkracht dat God hen zal straffen. Veel jongeren dromen ervan om te ontsnappen aan deze ellende. Ze willen gerespecteerd worden en een job vinden waardoor ze een beter leven kunnen opbouwen. In realiteit krijgen jongeren weinig respect en zijn er amper goede jobs. Velen willen dan ook het land verlaten. Wekelijks steken gammele bootjes de Middellandse Zee over. Wij bieden jongeren een betere Weg aan: een zekere hoop voor de toekomst en een onuitputtelijke bron van vreugde. In plaats van hun geluk elders te zoeken, nodigen we jongeren uit om zelf hun land te veranderen door de handen uit de mouwen te steken en te ondernemen. We vertellen hen dat ze bij deze uitdaging mogen vertrouwen op God.

Het ondernemershuis

Jezus toont dat de Vader ons liefheeft en voor ons zorgt. Wie op Jezus vertrouwt, hoeft niet bang te zijn. Dat is fantastisch nieuws, maar in Noord-Afrika hebben weinigen dat gehoord. Daarom trokken wij hierheen om het Goede Nieuws bekend te maken. We doen dat met woorden en daden. 

In 2020 hebben we een ondernemershuis gestart. Dat is een plaats waar we jongvolwassenen helpen om een eigen bedrijfje te starten. Op die manier kunnen jongeren bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en voor hun land. In het ondernemershuis kan iedereen terecht voor cursussen, voor coworking en voor begeleiding bij het opstarten van een eigen zaak. 

Om een bedrijfje te starten moet je creatief zijn, durven risico’s nemen, fouten maken en problemen oplossen. Deze vaardigheden worden in Noord-Afrikaanse scholen nauwelijks aangeleerd. Het ondernemershuis biedt een veilige plek om daarin te oefenen. We nodigen Noord-Afrikanen uit om God te eren met hun werk, bijvoorbeeld door te delen, beloftes na te komen, belastingen te betalen en de waarheid te spreken. We weten dat Jezus vertrouwen en doen wat Hij zegt de sleutel is tot leven in overvloed. Dat gunnen we elke Noord-Afrikaanse jongen en meisje, elke man en vrouw. We hopen dat ze dit door de vormingen, de ontmoetingen en het werken in het ondernemershuis zullen ontdekken en omarmen. 

Meer weten?

Wil je graag meer lezen over ons? Neem eens een kijkje op www.hope-givers.org. Daar staat ook info over de reizen die we organiseren om ons land en ons werk van dichtbij te leren kennen. Wil je op de hoogte blijven van ons reilen en zeilen? Geef je op voor onze nieuwsmails door een kort mailtje te sturen naar zjerre.lona@gmail.com