Het collectief

Begin met lezen

De jeugdwerkregels blijven ongewijzigd

Het overlegcomité besliste afgelopen vrijdag om de huidige maatregelen voor het jeugdwerk te verlengen.

Voor IEDEREEN een kamp

We willen graag dat alle jongeren de kans krijgen om op kamp te gaan. Want een week op kamp gaan is goed voor kinderen en jongeren. Hokjes en vakjes vallen weg want die week hoor je allemaal bij elkaar. Samen corvee doen en samen in Gods aanwezigheid zijn. Samen spelen, praten, denken, lachen, bidden en samen eten. We zijn er van overtuigd dat kampen een belangrijke plek hebben in de ontwikkeling jongeren. Door hen dat plekje op kamp te geven tonen we hen dat ze een plek bij God hebben. En dat is de boodschap die we willen doorgeven. En jij kan dit samen met ons mogelijk maken!

4 tips van Paulus over leiding geven in uitdagende tijden

Wanneer ik op deze laatste dag van 2020 word het me nogmaals duidelijk in wat voor een vreemde tijd we ons bevinden. Ondertussen lijken onze huidige omstandigheden bijna normaal maar we leven al maanden lang met grote uitdagingen. In de gezondheidszorg en in de maatschappij in het algemeen maar ook in kerken, in kinderwerk, tienerwerk en jongerenwerk. Op een Zoom meeting met jeugdwerkers vanuit verschillende Europese landen deelde een jeugdwerker uit het Verenigd Koninkrijk over deze uitdagingen. Vanuit Handelingen 20 gaf hij vier tips over hoe we onze taak als kinder- en jeugdwerkers kunnen blijven doen in deze tijd.

Leiders uit het Oude Testament: Nehemia

Nehemia, een man met een passie voor God! Een man en leider waar we een voorbeeld aan mogen nemen. Ik wil jullie meenemen door het boek Nehemia en samen stilstaan bij enkele stukken.

Leiders uit het Oude Testament: Elia (part II)

In een vorige blog maakte je kennis met de Hollywoodiaanse gebeurtenissen in het leven van Elia. Wonderbaarlijke gebeurtenissen, tot de verbeeldingsprekende decors en een onwaarschijnlijk vertrouwen in de Heere. Maar ook Elia is maar een mens. Een mens met twijfels, met angsten, met verdriet.

Leiders uit het Oude Testament: Elia

Mensen die mij kennen, zullen beamen dat ik wel fan ben van een beetje drama. Niet in de betekenis van aan elkaars haar trekkende pubermeiden of schuldbewuste bekende Vlamingen na breed uitgesmeerde ontrouw. Nee, drama in de theatrale zin van het woord. Drama met tot de verbeelding sprekende omstandigheden en dieprakende emoties. Drama dat beklijft, drama dat indruk maakt. Toegegeven: in het oude testament kun je wel eens hoofdstukken lang verzeild raken in generatieregisters en bouwinstructies. Niet bepaald de meeste dramatische omstandigheden om gefocust te blijven doorlezen. Tot je dan plots vanaf 1Koningen 17 geconfronteerd wordt met het levensverhaal van Elia. Voor je het weet lees je één van de beste filmscenario’s ooit, slaat je fantasie compleet op hol en wordt je hart van de ene emotie in de andere geslingerd.

Leiders uit het Oude Testament: Esther

Stel je voor dat de koning(in) van je land een zoektocht start naar een nieuwe levenspartner. Iedereen die in aanmerking komt start aan een schoonheidsbehandeling van twaalf maanden. Je krijgt het beste voedsel en je wordt op en top verzorgd. En na die periode mag je jezelf presenteren aan de koning(in) en kan het zijn dat je wordt uitgekozen. Mocht je de gelukkige zijn, dan wordt je direct tot koning(in) gekroond.

Leiders uit het Oude Testament: Jozef

Jij bent nodig! Als je meegaat als leider op kamp ken je dat gevoel misschien wel, het ene kamp loopt voor jou persoonlijk super goed, je voelt je sterk in je leiderschap en alles wat je doet of onderneemt lijkt ook effectief te lukken. Maar op het volgende kamp kan je precies het omgekeerde gevoel hebben. Je twijfelt aan jezelf en aan je capaciteiten als leider, alles lijkt voor jou te mislukken, soms of vaak door zaken die buiten onze wil om gebeuren. Als ik zelf in zo’n dal zit, moet ik altijd aan Jozef denken.

Een kleine teleurstelling

Tentenkamp 2020 was mijn eerste outdoorkamp van PJV. Ik had reeds twee jaar ervaring met andere tienerkampen. Maar er werd al gezegd dat dit echt anders zou zijn, en dat was het zeker.

Troonzaalmoment

“Kom laten we, in het midden van de lock-down samenzitten om een kinderzomerkamp in elkaar te steken.” Ik denk er met een brede glimlach aan terug.


Uiteraard heeft deze opmerking te maken met het letterlijk denken van een jonger kind. Je kan maar op één plaats tegelijk zijn. Deze opmerking zet me toch aan het denken. Is God meer aanwezig in ‘de grote zaal’ of bij ‘de grote mensen’? En vooral, wat verwachten we van God in kinderwerk, in tiener- en jeugddiensten?

"Laat de kinderen tot Mij komen", zei Jezus. Dat is volgens mij de meest gequoteerde zin uit de Bijbel wanneer er wordt gesproken over kinderwerk. Als ik mijn ogen sluit en me dat moment voorstel, denk ik aan Jezus. Hij staat met een warme en uitnodigende houding te wachten op een groepje kids. Hij glimlacht naar hen, kent hen bij naam en dat voelen ze. Ik stel me voor hoe Hij tegen alle verwachtingen in, de kleintjes en de jongeren in het midden van de kring zette en hen zegende. Voor ons een zinnetje uit de Bijbel, voor deze kids een onvergetelijk moment. Laat hen tot Mij komen want Ik ben klaar voor hen. Ik heb tijd voor hen. Zij zijn degenen waar ik Me nu wil mee bezighouden.

Jezus maakt tijd voor de ene

Ik moet denken aan een opmerking die ik een paar dagen later hoorde: "If Jesus went after the one, we should too." Als Jezus tijd maakte voor de ene, mogen wij dat ook doen. Dat ene schaapje, misschien een klein schaapje, een ondeugend schaapje, een schaapje dat moeilijk stil zit, of een al wat groter schaapje dat niet geïnteresseerd lijkt, dat meer met de smartphone bezig lijkt te zijn dan met wat jij vertelt. Die paar schaapjes die zijn komen opdagen ondanks dat jij een heel programma hebt voorbereid.

Ik weet dat God niet enkel bij ‘de grote mensen’ is. En toch zet de opmerking me aan het denken. Want als ik heel eerlijk ben, tegen beter weten in, moet ik mezelf hier af en toe aan herinneren. En misschien kun jij die herinnering ook gebruiken. God werkt krachtig in de harten van kinderen en jongeren. En voor ze bij jou komen binnenwandelen op zondag, heeft Hij ze al in het oog. Ik hoop dat jij, kinderwerker, jongerenwerker op zondagochtend Zijn zachte stem hoort die tegen je zegt: "Laat ze maar komen, Ik ben er klaar voor!"" required>
Maar God zit toch bij de grote mensen?

Afgelopen week op een vorming vertelde een kinderwerker een anekdote die ik graag wil delen.

Code oranje vanaf 14/10

In overleg met Minister Dalle, Departement Jeugd, Bataljong en het jeugdwerk werd beslist om vanaf woensdag 14/10 met heel het jeugdwerk naar Code Oranje te gaan.

Code geel

Afgelopen week werden strengere maatregelen gecommuniceerd. Deze maatregelen gelden voor minimaal een maand. Mag je in de komende periode jeugdwerkactiviteiten organiseren?

De Jeugdwerkregels voor het werkjaar

De jeugdwerkzomer was een succes. Eén miljoen kinderen hebben dankzij de inzet van meer dan 100.000 vrijwilligers een schitterende zomer beleefd.

Spaarproject 2020: Love in action

Karin geeft een woordje uitleg over de vzw 'Love in action'.


Ik kan bijna met zekerheid zeggen dat niemand de achtbanen heeft gemist. Omdat we bijna voor en na elke activiteit en maaltijd onze handen moesten wassen en we onze stemmen niet na dag 2 kwijt wilden, bedachten we een alternatief in de rode bubbel. Je kan het aan elke leider of kind vragen; het liedje 'handjes wassen' van K3 kan niemand meer horen zonder aan zeekamp te denken. Of dat in dit geval een fijn gevoel geeft, is een andere vraag.

Om toch wat contact te houden met de andere bubbel zonder fysiek contact te hebben, kregen de kinderen elke avond een filmpje met allerlei foto's te zien uit beide bubbels. We bedachten ook 'de bubbelcup' waar een van de opdrachten was: maak een hart met heel de bubbel. Deze opdracht hebben we samen als twee bubbels kunnen doen! Twee harten met voldoende afstand, gevolgd door veel gezwaai naar elkaar.

Het bijzonderste moment vond ik zelf op dag vier aan het raam. Er waren enkele kinderen die een broer, zus, neef of nicht in de andere bubbel hadden. Op een gegeven moment stond de ene bubbel aan de ene kant van het raam en de andere bubbel aan de andere kant. Door middel van de portofoons konden de kinderen (en leiders) toch een boodschap doorgeven. Het bracht veel traantjes maar ook enorm veel vreugde op kamp!

Zeekamp 2020 is een kamp dat we nooit zullen vergeten en als ik eerlijk ben, wil ik dat ook helemaal niet." required>
Op kamp in bubbels

Zeekamp 2020 was het eerste kamp binnen PJV dat rekening moest houden met de corona-maatregels. Lees hier hoe dat gegaan is.

Heropstart van kinder-, tiener- en jeugdwerk

Naast het feit dat de zomerkampen doorgaan, is het zo dat de lokale werkingen sinds gisteren ook mogen opstarten. De Ambrassade bracht verschillende plannen uit met richtlijnen die je kan hanteren vanaf 1 juli.

De God van alle generaties

Op de terugweg van een doktersbezoek reden we voorbij een Tesla garage. Mijn negenjarige zoon liet zijn ongenoegen merken over onze eigen autokeuze… een dieselauto, wat een foute CO² producerende keuze!

jasper@pjv.be met je naam en de lokale afdeling waar je leider bent.

Heb je vragen over je activiteit of over deze documenten? Laat het ons weten en dan kijken wij hoe we jou kunnen helpen. ?

Wij willen jou graag helpen

De afgelopen weken krijgen we vanuit verschillende lokale afdelingen de vraag om hen te helpen en beschikbaar te zijn indien ze vragen hebben bij het organiseren van activiteiten. De laatste tijd hebben we bij PJV niet stil gezeten en veel informatie vergaard over hoe je in deze periode op een veilige manier een activiteit kan organiseren. We willen jullie hier graag mee ondersteunen in jullie werking.

Je kan een gesprek aanvragen door een mail te sturen naar jasper@pjv.be of stuur gerust meteen al je vragen in een mailtje.

" required>
Nieuw: Map Corona voor LOKA's

Vanaf nu vind je op de drive van de lokale afdelingen ook een map 'Corona', waar we de opgestelde documenten delen die we gebruiken voor onze kampen. Jullie kunnen deze naar hartenlust gebruiken voor jullie eigen activiteiten.

Youtubekanaal.

" required>
Nieuw: PJV Kazoomt

De tienertjes worden erg gemist bij PJV. Tijd om daar verandering in te brengen! Vanaf vrijdag 3 april is er wekelijks PJVkazoomt om 20u.

jasper@pjv.be met je mailadres en bij welke afdeling je jeugdwerker bent." required>
NIEUW: Online YFC-programma

De maatregelen tegen het verspreiding van het Corona-virus zorgen voor een onwerkelijke situatie waar we allemaal mee te maken hebben. Dit heeft veel impact op ons dagelijks leven. We beperken sociaal contact, werken zo veel mogelijk thuis en zijn alert op elk kuchje.

jasper@pjv.be met vermelding van je lokale afdeling waar je jeugdwerker bent. Beam, het jongerenmerk van de EO, zorgt deze zondag voor een online kerkdienst voor jongeren.

3. Wees actief op sociale kanalen

Nu de jeugd niet meer naar school mag, en we ook geen events meer mogen organiseren om ze bijeen te brengen, zijn de sociale kanalen de ideale manier om ze te bereiken. Facebook is hiervoor niet het ideale platform, omdat volgens statistieken hier voornamelijk de 30+'ers actief zijn. Instagram, Whatsapp en Messenger lijken ideale kanalen, omdat daar de 12- tot 30-jarigen het meest vertegenwoordigd zijn. Denk na over creatieve manieren om jongeren te bereiken. Als je wat rondkijkt op de Instagrampagina van Beam (EO), kom je al snel op ideeën." required>
Laten we elkaar de hand geven

Afgelopen zondag sprak in een Vlaamse gemeente waar ik al vaker gesproken had. Wat ik zo bijzonder aan deze gemeente vind, is dat deze mensen lief en leed met elkaar delen. Tijdens de samenkomsten voelt het niet alsof alles strak gepland is, in tegendeel. Er wordt net ingespeeld op de issues en bijzonderheden van het moment.

Prestatie staat niet in Gods woordenboek

Er is een wei ergens in het midden van de Ardennen die een speciale plaats in mijn hart draagt. Ik begrijp het als je nu even je wenkbrauwen optrekt. Want wanneer jij het woord “wei” hoort zie je waarschijnlijk een saai stukje gras. Voor mij, en een handje vol tieners en leiders, is dat anders. Ik zie sjorringen en kampvuren en heel veel van Gods aanwezigheid.

Je tijd beter benutten

Drie opgroeiende kinderen in huis is altijd leven in de brouwerij. Van school, naar ballet; van de kerk naar de scouts; snel eten om op tijd bij het koor te zijn; van de zwemles naar verjaardagsfeestjes,… Als ouders is het soms kunst- en vliegwerk om de dagen rond te krijgen.

Je comfortzone verlaten

Wist je dat je zelf kan bepalen hoe groot een goudvis wordt? Goudvissen gaan zich namelijk aanpassen aan hun omgeving. Dit wil dus zeggen dat een goudvis klein zal blijven wanneer hij zijn hele leven vertoeft in een kleine vissenkom. Maar wanneer je hem in een grotere vissenkom plaatst, zal hij steeds groter worden. De groei van zo’n goudvis is dus afhankelijk van de omgeving waarin hij zich bevindt.

Een eigen ervaring met God

Als ik iets moet kiezen van het afgelopen tienerkrokuskamp, is het wel dat ik ben gaan beseffen hoe mooi en waardevol het is om de tieners iets van God mee te mogen geven. Zo’n kamp vergeten ze niet zomaar. Als je ze dan iets bijzonders van God mee kunt geven tijdens dat kamp, is dat enorm krachtig! Dat legt een fundament voor de rest van hun leven.

Er zijn geen gearchiveerde blogberichten