Zet jouw gebouw op jeugdmaps.be

Zet je jeugdlokaal, jeugdhuis of jeugdwerkgebouw van uw gemeente vóór 15 april 2022 op jeugdmaps.be om voor het aanslagjaar 2021 vrijgesteld te worden van onroerende voorheffing. Registreerde je je gebouw vorig jaar al op jeugdmaps.be? Kijk dan zeker even na of alle informatie nog correct is.

Onroerende wat?

De onroerende voorheffing, ook wel de ‘grondbelasting’ genoemd, is een gewestbelasting op het inkomen uit gronden en gebouwen. Sinds 2016 zijn jeugdwerkorganisaties in het Vlaamse Gewest hiervan definitief vrijgesteld via een nieuw decreet. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt sinds 2017 een vrijstelling voor jeugdwerkinfrastructuur. Dat is goed nieuws, want op die manier bespaar je als jeugdwerkorganisatie gemakkelijk enkele honderden euro's op de kosten voor je jeugdlokaal of jeugdhuis.  

In het Vlaams Gewest geldt de vrijstelling zowel voor lokaal en bovenlokaal erkende jeugdverenigingen, als voor jeugdwerk dat actief is op Vlaams niveau. Om automatisch vrijgesteld te worden van deze belasting, moeten jeugdwerkorganisaties en hun gebouwen wel geregistreerd zijn op jeugdmaps.be.

 

Voordelen registratie

Het gebruik van jeugdmaps.be voor de vrijstelling van onroerende voorheffing biedt verschillende voordelen:  

Eens geregistreerd in jeugdmaps.be worden infrastructuren elk jaar opnieuw automatisch vrijgesteld door de Vlaamse Belastingdienst. Jaarlijks een bezwaarschrift indienen is dus niet meer nodig.  

Perceelgegevens worden automatisch berekend door de jeugdmaps.be tool. Dus geen geklungel meer met capakeys, kadastrale leggers of perceelnummers. Ook de gegevens van de eigenaar moeten niet meer ingediend worden.  

 

Wat is jeugdmaps?

https://www.youtube.com/watch?v=Mj7RP3ZPwNM

 

Hoe ga je concreet aan de slag?  

Vraag bij ons een link op en krijg toegang tot je eigen fiche op jeugdmaps. Je kan dan je je organisatiegegevens en gebouwen updaten. We geven je ook uitleg hoe je jouw gebouw kan registreren.

 

En verder?  

Vlabel verstuurt de aanslagbiljetten vanaf de maand mei. Hou je brievenbus dus goed in de gaten of vraag dit na bij de eigenaar. Indien je toch nog een aanslagbiljet ontvangt en dus niet automatisch vrijgesteld bent (ondanks de organisatie wel op jeugdmaps staat), dan vul je een bezwaarschrift in, dat ten laatste drie maanden na ontvangst van het aanslagbiljet moet ingediend worden.  

 

Indien je vragen hebt, kan je steeds een mail sturen naar secretariaat@pjv.be