Verheug je altijd

Verheug je altijd
Jasper
In de brief aan de Filippenzen vinden we een opdracht terug van Paulus: “Verheug je altijd.” Het is blijkbaar een belangrijke opdracht, want hij herhaalt hem nogmaals in hetzelfde vers. Het schijnt de enige opdracht te zijn in de bijbel die op deze manier verwoord wordt.

Deze opdracht valt voor mij in de categorie ‘opdrachten om naar te streven’. Opdrachten waarvan je weet dat je ze nooit helemaal zal halen, maar dat je wel je best kan doen om ernaar te streven. ‘Maak je geen zorgen’ is daar ook een mooi voorbeeld van. Toen ik deze tekst las, dacht ik bij mezelf: “Hoe kan je nu altijd blij zijn? Is het mogelijk om altijd vreugde te voelen?”

Daarbij komt nog eens dat de brief aan de Filippenzen een brief is die geschreven wordt vanuit de gevangenis. Paulus geeft ons deze opdracht terwijl hij opgesloten zit. Bizar. Hij had alle redenen om zich op dat moment niet blij of verheugd te voelen. Vanuit die positie geeft hij ons die opdracht. 

Toen ik dieper in deze tekst dook, ontdekte ik dat Paulus vaak verwijst naar Christus. Christus is diegene door wie Hij tegen alles bestand is. Christus is diegene waardoor hij alles als verlies beschouwt. Hij beschouwt sterven zelfs als winst omdat hij dan bij Christus zou zijn. Het wordt snel duidelijk dat Jezus de bron is voor zijn vreugde. Jezus is een constante bron. Ongeacht in welke situatie je verkeert, wanneer we ons op Jezus focussen en Hem zoeken, is de kans groot dat we vreugde ervaren. 

Daarnaast zou deze opdracht volgens N.T. Wright ook slaan op het openbaar vieren van Jezus. Het blijft niet beperkt tot de vreugde die we voelen wanneer we God zoeken of ervaren. We worden opgedragen om publiekelijk te vieren. “Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen”, voegt Paulus er nog aan toe. 

Deze opdracht die voor mij in eerste instantie ver weg leek, of haast onmogelijk, lijkt al een beetje meer haalbaar. Misschien is de sleutel ook wel dat we het verheugen niet als een opdracht moeten zien, maar als een natuurlijk gevolg van ons leven met Jezus.