Random Acts of Kindness: Een Kleine Daad, Een Groot Effect

Random Acts of Kindness: Een Kleine Daad, Een Groot Effect
Adrianna
Het was weer zo'n drukke ochtend. De boterhammen moesten nog gesmeerd worden, boekentassen gemaakt worden en uiteraard vond ik de zwemzakken niet voor de zwemles. Het was al 8u41. Nog precies 4 minuten om alles in de bakfiets te gooien en de kinderen op school te krijgen. Tijd goed inschatten is nooit mijn sterkte geweest, maar ik was er zeker van dat we die dag te laat op school zouden zijn.

Op de terugweg naar huis, keek ik er al naar uit om in de zetel te ploffen en in alle rust van mijn kop koffie te genieten. Een tiental meter voor me liep een vrouw (te sukkelen) met een loopfiets in de hand. Ze leek gehaast. Ik fietste haar voorbij en toen begon het stemmetje in mijn hoofd …

Oei, dat is precies niet handig wandelen met die loopfiets. Misschien heeft ze hulp nodig. Is dat niet die ene vrouw die nooit terug glimlacht? Woont die niet in mijn straat? Zou ik haar helpen? Misschien moet ik terugkeren... Misschien heeft ze helemaal geen hulp nodig. Misschien moet ik mij niet moeien. Zo ver is ’t nu ook weer niet. Wat als ze ‘nee’ zegt? Maakt het eigenlijk uit? Stel je voor dat ik daar stond te sukkelen. Ik ga gewoon terugkeren!

Ik keerde mijn bakfiets om , fietste haar tegemoet en stelde voor de loopfiets mee te nemen in mijn bakfiets. "Oh, dat is zeer vriendelijk" zei ze. Ik zette de loopfiets af op nr. 12 en kreeg nog een "vriendelijk bedankt". Twee weken later kruisten we elkaar opnieuw met een zwaai en een welgemeende glimlach.

Nu ik eraan terugdenk, ben ik verrast van wat zo'n klein gebaar teweeg kan brengen. 

Een vriendelijke daad, zomaar, zonder iets terug te verwachten, kan voor iemand echt een verschil maken. Een vriendelijke glimlach, de deur voor iemand open houden of je zitplaats op de trein of bus afstaan. Het zijn kleine dingen die je kan doen die iemand zijn dag kan opvrolijken.  

Als PJV’ers willen we iedereen graag stimuleren om anderen lief te hebben als onszelf door zelf ook een RAKTIVIST te worden!

 

Een RAKTIWADDE??

Een raktivist is iemand die “RAKT”. Iemand die Random Acts of Kindness, of anders gezegd, vriendelijke daden doet voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten.

Om een raktivist te worden, hoef je geen speciale training of opleiding te volgen. Het begint allemaal bij het besef dat kleine, vriendelijke gebaren een groot verschil kunnen maken in iemands dagelijkse leven. Hier een paar voorbeeldjes:

 

Opgepast !! RAKKEN heeft een aantal “BIJWERKINGEN”

1. Je wordt er gelukkig van en de ander ook! 

Door iets goeds te doen voor anderen, ervaar je een gevoel van voldoening en geluk. Het geeft je een positieve boost en kan zelfs stress verminderen.

2. Het zorgt voor verbinding

Random Acts of Kindness creëren een sfeer van vriendelijkheid en solidariteit. Dit kan leiden tot meer samenwerking en betrokkenheid. Door vriendelijk te zijn voor anderen bouw je sterke banden op en creëer je positieve interacties. Dit kan leiden tot betere relaties met klasgenoten, buren en zelfs vreemden.

3. Het heeft een positieve invloed op je gezondheid

Uit studies blijkt dat als je iemand helpt, het gelukshormoon wordt geactiveerd in je hersenen waardoor dit een positieve invloed heeft op je algemene gezondheid. Daarbovenop gaat  je energiepeil omhoog en vermindert dit angstige of depressieve gevoelens. 

4. Het maakt de wereld een beetje mooier.

Elke kleine daad van vriendelijkheid draagt bij aan het creëren van een betere wereld. Door iemand te helpen of blij te maken, draag je bij aan het bevorderen van positiviteit en empathie in onze samenleving.

5. Rakken is besmettelijk! 

Als iemand getuige is van jouw vriendelijke daad, zet dat aan om zelf ook vriendelijk te zijn voor iemand anders.

 

#PJVRAKT

Random Acts of Kindness is dan ook het jaarthema van PJV.

We willen met dit gloednieuw jaarthema iedereen inspireren om anderen lief te hebben als onszelf.

#RAKTIVIST

Door zelf ook een vriendelijke daad te doen voor iemand anders, word je vanzelf een raktivist.

Als raktivist ben JIJ een verschilmaker! Elke kleine daad van vriendelijkheid telt, hoe klein of groot het ook lijkt. Dus waar wacht je nog op? Word vandaag nog een raktivist en verspreid vriendelijkheid waar je ook gaat!

Volg ons de komende weken via onze sociale media of youtube (https://youtu.be/DPXUjvJiMM0) voor een dosis RAK-inspiratie!!