Ondersteuning bij het aanpakken van asbest in jeugdlokalen

In jeugdlokalen in Vlaanderen zal je wellicht eens asbest aantreffen. Denk hierbij aan golfplaten op een dak, leien tegen de gevel of andere toepassingen. Asbestcement aan de buitenzijde verweert door weersinvloeden en veroudering. Hierdoor kunnen asbestvezels vrijkomen.

Het is belangrijk om asbestmaterialen weg te nemen, zeker als we met jongeren werken. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een brochure ontwikkeld die ons als jeugdverenigingen ondersteunt naar een veilige omgeving voor onze jongeren.

Je leest er wat asbest is, hoe je het kan herkennen en hoe je het veilig kan (laten) verwijderen. Daarnaast ontdek je er welke ondersteuning je kan verwachten bij de afbouw van asbestcement in je jeugdlokaal. Zo kunnen lokaal erkende jeugdverenigingen in 99,8% van de Vlaamse steden en gemeenten reeds beroep doen op een ophaling van asbestcement (golfplaten/leien) aan de deur die door de OVAM gesubsidieerd is.

Je betaalt maximum €30 per zak of €170 per container om te vullen met asbestcement. Dit is slechts een klein deel van de werkelijke afvoer- en verwerkingskost.

Nu het ondersteuningsaanbod in bijna heel Vlaanderen actief is, is het de perfecte timing om het asbest in de jeugdlokalen te verwijderen en af te voeren. Breng jouw leden en vrijwilligers dus zeker op de hoogte van dit aanbod.

OVAM kan je verder te gidsen bij de plannen om asbest te verwijderen. Je vindt de brochure (en meer informatie over de ondersteuning) op de website van OVAM.

Bron: https://ambrassade.be