Je comfortzone verlaten

Je comfortzone verlaten
Lynn
Wist je dat je zelf kan bepalen hoe groot een goudvis wordt? Goudvissen gaan zich namelijk aanpassen aan hun omgeving. Dit wil dus zeggen dat een goudvis klein zal blijven wanneer hij zijn hele leven vertoeft in een kleine vissenkom. Maar wanneer je hem in een grotere vissenkom plaatst, zal hij steeds groter worden. De groei van zo’n goudvis is dus afhankelijk van de omgeving waarin hij zich bevindt.

Nu hoor ik je al denken “waar gaat zo’n inleiding over goudvissen eigenlijk naartoe?!”. Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig: wij, mensen, lijken meer op goudvissen dan we beseffen. Net zoals die visjes gaan wij onszelf ook aanpassen aan de grootte van onze omgeving. Met andere woorden gaat de omgeving waarin we ons bevinden bepalen of we groeien of niet. En dan heb ik het natuurlijk over geestelijk groeien en niet over fysiek groeien (wat bij de goudvissen wel het geval is).

Als we de Bijbel induiken zien we ook heel duidelijk naar voor komen dat we moeten opgroeien van baby tot volwassene, zowel fysiek als in ons geloof. En dat opgroeien zien we alleen maar tot stand komen in een grotere omgeving, aan het einde van onze comfortzone. 

Onze comfortzone is die kleine omgeving waar het zo veilig vertoeven is en waar we enige vorm van zekerheid ervaren. Het is de plaats waar alles bekend aanvoelt, waar we op ons gemak zijn en waar we een gevoel van controle hebben. Desondanks dat dit klinkt als een heel fijne plaats om te zijn kan dit ons leven in gevaar brengen. We houden onszelf immers klein. We belemmeren ons eigen groeiproces door in die kleine omgeving te blijven hangen. Of anders gezegd: de potentie die God in ons gelegd heeft kan niet ten volle ontwikkelen. Bovendien is dat ook de plaats waar God gelimiteerd wordt. De volheid van God wordt begrensd in die kleine omgeving.

Dus streven naar het einde van die comfortzone, naar een grotere omgeving is de boodschap! Ook al kunnen dingen daar eng aanvoelen omdat het een stap in het onbekende is, toch is dat de plek waar ons leven pas echt begint. Daar kunnen we in het overvloedige leven stappen waar Jezus over spreekt. Een leven van vrijheid waarin alles mogelijk is. Denk maar aan Petrus die uit de boot stapt nadat Jezus hem roept, de discipelen die mensen genezen, Jezus die water in wijn verandert, en ga zo nog maar even door.

Hieruit kunnen we dan ook concluderen dat er maar één manier is om een grotere omgeving voor onszelf te creëren, namelijk door grenzen te verleggen. Wanneer we grenzen verleggen gaan we onze kleine omgeving uitbreiden waardoor we onszelf de mogelijkheid geven om te groeien. Daarnaast gaat God die grotere omgeving ook gebruiken om ons te verbazen en om dingen te doen die enkel Hij kan doen. Hetgeen wat voor ons het plafond lijkt wil God gebruiken als vloer. Hij grijpt hier de kans om uit de doos te breken waar mensen Hem zo graag in proberen te passen.</br></br>

Pas door het verleggen van grenzen, door dingen te doen die we nog nooit hebben gedaan ontstaan nieuwe en intense ervaringen met God. Het verleggen van grenzen stelt ons in staat om het Koninkrijk op aarde uit te dragen.

Waarschijnlijk voel je zelf ook wel aan dat het verleggen van grenzen geen eenmalig gegeven is. Uiteindelijk gaat de grotere omgeving ook weer een comfortzone worden. Daarom is het van belang hier aandacht voor te hebben en iedere keer opnieuw een keuze te maken om je grenzen verder en verder te verleggen. Ons leven begint pas aan het einde van onze comfortzone want daar is altijd meer beschikbaar, daar liggen nieuwe dingen voor het grijpen.

God wil je de volheid van Zijn Koninkrijk laten uitleven. Durf jij het aan? Durf jij je grenzen te verleggen?