Hoogtes en laagtes

Hoogtes en laagtes
Maarten
Als je meegaat als leider op kamp ken je dat gevoel misschien wel, het ene kamp loopt voor jou persoonlijk super goed, je voelt je sterk in je leiderschap en alles wat je doet of onderneemt lijkt ook effectief te lukken. Maar op het volgende kamp kan je precies het omgekeerde gevoel hebben. Je twijfelt aan jezelf en aan je capaciteiten als leider, alles lijkt voor jou te mislukken, soms of vaak door zaken die buiten onze wil om gebeuren. Als ik zelf in zo’n dal zit, moet ik altijd aan Jozef denken.

Jozef, onderkoning van een enorm Egyptisch rijk, is toch wel één van de machtigste leiders die we in de bijbel tegenkomen. Daar had hij ongetwijfeld sterke leiderschapskwaliteiten voor nodig. Maar ook hij heeft in zijn hele traject daar naartoe hoogtes, maar vooral ook veel laagtes gekend. Eerst werd hij door zijn broers in een put gegooid, waarna hij werd verkocht als slaaf en naar Egypte werd gebracht. Daarna werkte hij zich op bij Potifar, om vervolgens door leugens van diens vrouw in de gevangenis te belanden. Beslist geen pretje in die tijd maar zo kwam hij wel in contact met de schenker en de bakker van de Farao. Dankzij God kon hij diens dromen verklaren om dan uiteindelijk bij de Farao te belanden zodat hij ook zijn dromen kon verklaren. Jozef kon door zijn verklaringen en zijn ingenieuze oplossing voorkomen dat Egypte ten onder zou gaan aan zeven jaren van hongersnood. Uiteindelijk kon hij zelfs zijn familie laten overkomen uit het door honger geplaagde Kanaän.

Op het einde is alles goed gekomen. Meer zelfs, alles was veel beter. Doorheen het levensverhaal van Jozef zie je zijn blijvend vertrouwen in Hem. Telkens wanneer hij opnieuw op een dieptepunt zit, roept hij Hem aan en zien we dat Hij ervoor zorgt dat Jozef weer uit die diepe dalen komt en dat hij weer sterker staat dan ooit tevoren. Ook in jouw en mijn leven werkt God op deze manier. Als ik mij weer eens niet zo goed voel als leider, bijvoorbeeld omdat de dingen mislukken of omdat ik misschien wat te weinig zelfvertrouwen heb, dan weet ik dat Hij klaarstaat, dat ik hier sterker zal uitkomen, dat ik ook hiervan dingen zal bijleren, dat ik een stap in geloof zal zetten en dat ik gegroeid zal zijn in mijn leiderschap. Ik moet alleen vertrouwen hebben in Hem. Alles is in Zijn handen. Hij heeft een plan met ieder van ons, zo ook met mij. En dat pad zal soms hobbelig verlopen maar we weten dat Hij met ons het goede voor ogen heeft, dat wij een plaats hebben in deze wereld, dat we hier nodig zijn. Dus als je mij vraagt wat ik kan leren van Jozef op gebied van leiderschap, is het dat wel!