Door de bril van een HAC-er

Door de bril van een HAC-er
Xandrina
Ik volgde het afgelopen jaar de hoofdanimatorcursus van PJV en wil hier even met jullie op terugblikken.

Na heel wat jaren als animator op kinder- en tienerkampen werd ik in 2021 deel van het basisteam van het tienerthemakamp. Dit was voor mij heel erg spannend. Ik zag mezelf niet als iemand die de eindverantwoordelijkheid heeft of als iemand die alles vlot kan regelen. Ik wist eigenlijk ook niet wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een kamp. Er zijn heel veel dingen die achter de schermen gebeuren waar je als groepsleider niet mee bezig bent. Ik wou echter wel graag dienstbaar zijn en helpen op de plaatsen waar God me bracht. Bovendien werd ik bemoedigd door de mensen om me heen die geloofden dat ik dit zou kunnen. Ik besloot dus om het toch te proberen. Aangezien ik altijd met veel passie en enthousiasme groepsleider was, wou ik me ook zo goed mogelijk inzetten voor deze nieuwe taak. Toen ik vorige zomer hoorde dat er weer een hoofdanimatorcursus georganiseerd werd, was ik zo goed als meteen overtuigd.

Doorheen de cursus kregen we allerlei lessen over het organiseren en in goede banen leiden van een kamp. Van heel praktische zaken – denk aan het boeken van een kampgebouw of het naleven van GDPR-regels – tot lessen over jongerencultuur en pastoraat. De lessen waren steeds interactief. Dat was niet alleen leuker, maar daardoor konden we ook veel leren van elkaars ervaringen en inzichten. De fijne en ook diverse groep maakte de cursus dus extra interessant: er waren mensen met jaren ervaring en anderen die nog nooit in een basisteam hadden meegedraaid, sommigen deden kinderkampen, anderen vooral tienerkampen, sommigen houden van de outdoorkampen, anderen verkiezen een bed om in te slapen enzovoort… 😊 

Tijdens het tweede weekend mochten we in groepjes een eigen kampconcept uitdenken. Dit denkbeeldige kamp moesten we dan tijdens de verschillende lessen zo goed mogelijk uitwerken en voorstellen aan de andere cursisten. Het was heel leuk om volledig out of the box te kunnen denken. Door het samenwerken met leiders uit andere kampen, leerde ik veel over hoe zij de dingen aanpakken. Het was zinvol om deze verschillende werkwijzen samen te brengen tot iets nieuws. Naast de inhoudelijke lessen werden we ook uitgedaagd om uit onze comfortzone te stappen en leerden we veel bij over onszelf, als persoon en als leider. 

Eens de cursus was afgerond restte er ons enkel nog de stage. Enkele onder ons deden dat al deze zomer. Dat deed ik natuurlijk op het themakamp. In de voorbereidingen en tijdens het kamp zelf kon ik merken dat ik gegroeid ben als leider. Door de cursus te volgen had ik meer achtergrondinformatie en kon ik kritischer nadenken over sommige zaken. Ik voelde me heel wat zekerder in mijn rol als hoofdanimator. Dat komt natuurlijk ook door de begeleiding van de stagementoren en -begeleiders en de extra kampervaring. 

Wat bijzonder steeds om tijd voor God apart te zetten, Hem samen te zoeken met alle leiders en tieners en er een fantastisch kamp van te maken. Als je hierin wil groeien is het dus zeker de moeite waard om de (hoofd)animatorcursus te volgen.