Geef elkaar de hand

Geef elkaar de hand
Jasper
Afgelopen zondag sprak in een Vlaamse gemeente waar ik al vaker gesproken had. Wat ik zo bijzonder aan deze gemeente vind, is dat deze mensen lief en leed met elkaar delen. Tijdens de samenkomsten voelt het niet alsof alles strak gepland is, in tegendeel. Er wordt net ingespeeld op de issues en bijzonderheden van het moment. Tijdens de samenkomsten is er plaats voor tranen, maar ook voor vreugde en uitspraken van hoop op wat God belooft.

Aan het einde van de samenkomst zouden we bidden met elkaar, en vroeg de leidinggevende om elkaar de hand te geven. Heel de gemeente gaf elkaar de hand en we gingen in gebed. Ik moest gelijk aan het Coronavirus denken en het advies om afstand te houden en vooral dat we elkaar niet onnodig de hand moeten geven. De afgelopen week zijn er nog heel wat andere maatregelen bijgekomen. De scholen sluiten, de winkels sluiten in het weekend en ook de kerk en het jeugdwerk blijven niet gespaard. Ook wij moeten onze activiteiten opschorten tot en met 3 april. Velen van ons zitten met een dubbel gevoel. We geloven dat God boven elke ziekte staat en er ons tegen kan beschermen. Tegelijkertijd willen we ook in deze tijden zorg dragen voor elkaar en gehoor geven aan wat de overheid van ons vraagt.

Laten we elkaar de hand geven, zit er voor de komende weken niet in. Alleszins toch niet in de fysieke zin. Ons geestelijk leven krijgt plots toch een andere invulling, en ook de kinderen, tieners en jongeren krijgen de komende weken geen of weinig input vanuit hun leiders. Jeugdwerkers (Kinder-, tiener- en jongerenwerkers) staan bekend om hun wilde ideeën en creativiteit. Als PJV willen jullie daarom uitdagen om die creatieve spieren aan het werk te zetten en te kijken hoe jij in je omgeving of in je gezin het kerk-zijn vorm kan geven.

DRIE TIPS OM JEUGDWERK LEVEND TE HOUDEN TIJDENS DE CORONAMAATREGELEN

1. Val niet stil

Donderdagavond overviel ons het nieuws dat we tot 3 april alle activiteiten moeten opschorten. Voor de mensen onder ons die een drukke agenda hebben, kan dit zelf op een bepaalde manier aanvoelen als goed nieuws. De agenda wordt rustiger. Je hebt al eens tijd om wat bij te slapen. Nu is het tijd om nog wat werken in huis te doen. We kennen het ongetwijfeld. Ondanks de verleiding om de dagen door te brengen met een gevulde diepvriezer, honderd rollen toiletpapier en je Netflix-abonnement, willen we je toch uitdagen om niet bij de pakken te blijven zitten. Als jeugdwerker zorg jij voor de input binnen jouw kerk of organisatie op het gebied van jeugdwerk. Organiseer een brainstorm (via Skype) met enkele van je teamleden en wie weet kom je wel op wilde ideeën om het jeugdwerk binnen je gemeente levend te houden.

2. Kijk naar wat anderen doen

Ik had vroeger een vriend die steeds zei: "Beter goed gestolen, dan slecht verzonnen." Ondanks dat we ook jouw eigen creativiteit willen stimuleren, weten we dat niet iedereen het makkelijk vindt om op ideeën te komen. Zo kan je zeker eens bij de buren kijken wat zij ondernemen op het gebied van jeugdwerk. Er zijn al enkele initiatieven die je zeker kunnen helpen.

3. Wees actief op sociale kanalen

Nu de jeugd niet meer naar school mag, en we ook geen events meer mogen organiseren om ze bijeen te brengen, zijn de sociale kanalen de ideale manier om ze te bereiken. Facebook is hiervoor niet het ideale platform, omdat volgens statistieken hier voornamelijk de 30+'ers actief zijn. Instagram, Whatsapp en Messenger lijken ideale kanalen, omdat daar de 12- tot 30-jarigen het meest vertegenwoordigd zijn. Denk na over creatieve manieren om jongeren te bereiken. Als je wat rondkijkt op de Instagrampagina van Beam (EO), kom je al snel op ideeën.