De basis van leiderschap

De basis van leiderschap
Janny
Eind april kwam de allereerste PJV podcast aflevering uit waarin Janny en Lynn in gesprek gaan over de basis van leiderschap. Een belangrijk gegeven om als leider even bij stil te staan. Want is er iets zoals 'goed leiderschap'? En is het verstandig om jezelf met andere leiders te vergelijken? Kan iedereen een 'goede leider' worden? In deze blog lees je enkele highlights van het gesprek.

Wat is goed leiderschap? Hoe zou jij dat definiëren?

Leiding geven is samen met anderen, met je team, van punt A naar punt B gaan. Goed leiderschap is dat op een manier doen waarbij de mensen in je team tot bloei komen. Mensen komen tot bloei in een veilig klimaat, waar je fouten mag maken, waar je mag leren en proberen en waar je aangemoedigd wordt om het beste van jezelf te geven. 

Perfect leiderschap bestaat niet. Mensen zijn niet perfect, dus dat idee mogen we laten varen. Streven naar perfectie gaat meer om het beste van onszelf geven. De lat voor jezelf hoog leggen op persoonlijk vlak. Hoe reageer ik op situaties, hoe denk ik en spreek ik over anderen? Daarin wil ik de lat wel hoog leggen voor mezelf…

Jezus leert ons dat goed leiderschap gaat om relatie. Hij laat in Zijn leven zien dat verbinding met anderen tot stand komt door oprechte interesse en zorg voor de ander. Het zijn simpele dingen zoals luisteren, het goede in de ander benoemen, aanmoedigen en geloven in de ander waardoor relaties ontstaan. Mensen volgden Jezus omdat ze werden gezien door Hem (denk aan Zacheus, de Samaritaanse vrouw, de leerlingen,...) We lezen: ‘ze lieten alles achter en volgden Hem’, dat doe je niet zomaar bij iedereen, dat doe je wanneer iemand jou echt ziet en oprecht iets ziet in jou. 

Wanneer je een team leidt, dan gaat het in de eerste plaats om de mensen. Een bekende quote zegt: Je raakt sneller vooruit op je eentje, maar je raakt verder in een team. Wanneer je een duidelijk doel hebt, is het belangrijk dat je de mensen in je team minstens even belangrijk vindt als het doel dat je wil bereiken. Mensen mogen nooit enkel een middel zijn om je doel te bereiken, het gaat niet om wat je uit anderen kan krijgen. Een sterk team bestaat niet uit een sterke leider en duizend helpers. Het gaat om wat je samen kan doen. Leiderschap gaat om hoe jij anderen ruimte geeft en inspireert om te groeien. 

 

Is het verstandig je leiderschap te vergelijken met anderen? 

Over het algemeen denk ik dat jezelf vergelijken met iemand weinig goeds voortbrengt. Maar er is een verschil tussen jezelf vergelijken en geïnspireerd worden door anderen.  Door bijvoorbeeld te lezen over leiderschap of een podcast te luisteren, dan word je geïnspireerd en aangemoedigd om te groeien. Bewonder je een bepaalde leider? Kijk welke waarden of principes je bewondert, die kan je meenemen en toepassen in je eigen leiderschap. Maar wees tevreden met je unieke zelf.

 

Goed leiderschap begint altijd bij de leider zelf. Hoe leid je jezelf?

 In het boek ‘de zeven eigenschappen van Covey’ wordt het verhaal verteld van een houthakker. 

‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Klinkt dit bekend? Ik heb geen tijd om…. Ik heb nog te veel werk! Maar om anderen goed te leiden moet je tijd maken om jezelf goed te leiden. Anders ben je als een botte zaag. 

Hoe leid je jezelf dan? Voor mij betekent dat in eerste plaats dagelijks tijd met God doorbrengen. Jezelf leiden betekent voor mij ook lezen en luisteren, mezelf geïnspireerd houden, me bewust vullen met zaken die me vooruit helpen. En in de derde plaats, iets doen met feedback die je krijgt. Leer uit je fouten en probeer het beter te doen.

 

Denk je dat er zoiets bestaat als de geboren leider of kan iedereen leider worden?

Er zullen mensen zijn die van nature eigenschappen hebben die helpen leiding te geven. Maar leiderschap gaat niet enkel om bepaalde kwaliteiten hebben, het is een houding die je aanneemt. Daar kies je voor, dat overkomt je niet.

Jezus veranderde het model van leiderschap radicaal. Leiderschap volgens de Koninkrijk-principes: Mattheüs 23:11 “De belangrijkste onder u moet de anderen dienen". Gebruik je positie altijd in functie van versterking en ondersteuning van anderen.

Nederige leiders willen bijleren, ze willen dat anderen het beter doen en ze zijn kwetsbaar. Een vriendin vertelde iets dat ik altijd wil onthouden: Jezus roept ons op om elkaars voeten te wassen. Leiders hebben een grotere handdoek, maar dat is enkel omdat je meer voeten moet wassen.

Leiders moeten een startblok zijn voor anderen en niet het plafond waar anderen nooit voorbij geraken. Dienstbare leiders zijn echt, ze zeggen sorry als ze fout waren. Een foutloos parcours kan mensen onder de indruk krijgen maar het is onze kwetsbaarheid en echtheid die verbinding brengt.

 

Leider zijn buiten je comfortzone

De beste plek voor een leider is om juist buiten de grens te moeten staan van wat je kan. Niet omdat het ongemakkelijk moet zijn, maar zodat je niet enkel op je eigen kunnen kunt leunen maar afhankelijk bent van wat God doet doorheen jou. Wat wij vanuit onszelf kunnen is mooi en goed, maar het is ook maar dat. Wanneer God werkt gebeuren dingen die veel verder gaan dan wat jij en ik ooit kunnen bereiken.

 

Honger naar meer? 

Beluister zeker het hele gesprek via 

Spotify: https://open.spotify.com/show/4Z8oDAHdvjsnviLgdTV09z?si=5a499c5fe36e416c

Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/be/podcast/leiders-aan-tafel/id1686918932?l=nl

Google Podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9kY2ZhYzg1MC9wb2RjYXN0L3Jzcw?fbclid=IwAR3fqhhljySG8iHs1B8lgcXGxOlfxzLRjeMEqDcnEDKqJURXIj7wJMd5kDY