Bouwen aan je team

Bouwen aan je team
Lynn
Een groep mensen is nog geen team. Daar moet je bewust en doelgericht aan bouwen. Karolien en Lynn gaan hierover in gesprek in de derde podcast aflevering van 'Leiders, aan tafel!'. In deze blog wordt slechts een tipje van de sluier opgelicht.

Managen anno 2023

Tegenwoordig moet je geen manager meer zijn om een bedrijf te managen. Weten welk doel wanneer bereikt moet worden is niet meer de prioriteit. Het belangrijkste als manager de dag van vandaag is weten hoe je mensen moet verbinden, hoe je mensen moet aanspreken en hoe je mensen kunt doen groeien. Dat is wat een manager tot een goede manager maakt. En dat is ook wat een leider tot een goede leider maakt. 

Een echte leider is er niet om te leiden maar is er om zijn team te dienen zodat zijn team kan gaan leiden. Het gaat om ervoor zorgen dat je team alles heeft wat het nodig heeft zodat zij goed in hun leiderschap kunnen gaan staan. ‘Hoe kan ik zorgen dat mijn team dat kan doen?’

 

Een groep mensen is nog geen team

Alles begint natuurlijk bij het vormen van je team. Om van een groep mensen een team te maken, is het nodig om hier actief en doelgericht aan te werken. Een team moet gebouwd worden, dit gaat niet vanzelf. Het is een eerste stap waar je moet op inzetten wanneer je met een groep mensen naar iets wil toewerken. Een cruciale stap die we vaak het snelst overslaan. We zijn meer bezig met de taak dan met het team en dat gaat gepaard met de nodige gevolgen van dien: teamissues. 

 

Verbinding 

Bouwen aan je team betekent elkaar leren kennen, verbinding maken en elkaars veiligheidskaders leren kennen. Dit creëert vertrouwen en onderling vertrouwen is de basis voor een succesvol team. Want dat wil zeggen dat teamleden zich kwetsbaar durven opstellen, eerlijk durven zijn en ‘sorry’ durven zeggen. 

Inzetten op verbinding met mensen is ontzettend belangrijk, zowel voor als tijdens als na de taak. Het is bewust investeren in mensen met als resultaat dat ze kunnen floreren in het team. Maar dit vereist toewijding en discipline, je bent nooit klaar met verbinden en bouwen aan je team. 

 

Veiligheidskaders

Iedereen heeft zijn eigen veiligheidskaders en deze verschillen van persoon tot persoon. Het is belangrijk om de veiligheidskaders van je teamleden te leren kennen zodat hier rekening mee gehouden kan worden binnen het functioneren van het team. Zo kom je te weten binnen welke grenzen iemand het meeste gaat open bloeien en hoe je mensen kan inzetten in hun talenten. Vanuit deze kaders kan je gaan kijken wat het team nodig heeft om bijvoorbeeld een moeilijk onderwerp aan te kaarten om dan op een leuke en losse manier toch tot diepgang te komen.

 

Honger naar meer? 

Beluister zeker het hele gesprek via 

Spotify: https://open.spotify.com/show/4Z8oDAHdvjsnviLgdTV09z?si=5a499c5fe36e416c

Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/be/podcast/leiders-aan-tafel/id1686918932?l=nl

Google Podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9kY2ZhYzg1MC9wb2RjYXN0L3Jzcw?fbclid=IwAR3fqhhljySG8iHs1B8lgcXGxOlfxzLRjeMEqDcnEDKqJURXIj7wJMd5kDY