Animatorcursus 2.0

Animatorcursus 2.0
Janny
Begin april arriveerden tien animatoren in spé op een besneeuwde speelplaats voor de eerste lesdag. Het belooft een bijzondere editie te worden. Buiten, met mondmaskers en zonder overnachting.

De eerste momenten als nieuwe groep zijn altijd wat onwennig. De kou maakte het er niet makkelijker op. Mutsen op, mondmaskers en handschoenen aan. Daar gingen we. Hoewel de koude niet verdween naarmate de dag vorderde (ondanks de vele bekers soep), verdween die eerste onwennigheid snel. Je zag duidelijk wie de creatievelingen, de bedenkers, de grappenmakers, de nadenkers en de sfeermakers waren.

Wanneer ik na de eerste dag half bevroren maar gelukkig naar huis rijd, denk ik hier over na. Het is iets waar ik op kamp ook zo van geniet: de manier waarop een groep mensen meer wordt dan enkele individuen. Op z’n Bijbels gezegd: hoe een groep mensen een lichaam vormen.

God geeft in zijn liefdevolle goedheid verschillende soorten gaven aan ons. Maar ze komen allemaal van dezelfde Geest. En er zijn verschillende soorten taken. Maar ze komen van dezelfde Heer. En er zijn verschillende manieren waarop de Geest kan werken. Maar ze komen van dezelfde God, die al die dingen in de mensen doet. Maar iedereen krijgt deze dingen van de Heilige Geest om er de ándere mensen mee te dienen. (1 Korinthe 12:5-7)

Want een lichaam is één geheel, maar bestaat wel uit verschillende lichaamsdelen. Al die lichaamsdelen vormen samen één lichaam. Zo is het ook met Christus. (1 Korinthe 12:12)

Paulus schrijft hier over de gemeente. Maar volgens mij kan je het ook toepassen op een groepje animatoren. Elk van hen heeft een gave: iets wat God hen in Zijn liefdevolle goedheid heeft gegeven. Iets bijzonder, iets uniek en iets wat bijdraagt tot de groep. Hiermee voeren ze verschillende taken uit. Soms zichtbaar en soms achter de schermen, maar altijd om anderen naar God te leiden.

God werkt door hen op verschillende manieren. Sommigen zullen de sfeermakers zijn op kamp, die ervoor zorgen dat kinderen zich deel voelen van de groep. Anderen zullen prachtige spelen in elkaar steken, waardoor tieners zich helemaal kunnen uitleven en de nodige energie kwijt kunnen. Sommigen gaan waardevolle gesprekken voeren, luisterende oren zijn, hoop en bevestiging geven,…

Hoe verschillend de leiders ook zijn, op kamp is het God die het zo aan elkaar verbindt dat het een prachtig werkend geheel wordt. Elke vrijwilliger bij PJV is bijzonder en waardevol op zich. Maar zet ze samen op cursus of kamp en that’s where the magic happens. 

De kou of het werk van de animatorcursus ben ik al ongeveer vergeten.  Wat ik niet snel zal vergeten zijn die tien animatoren die me herinnerden aan hoe God werkt wanneer een groep mensen bij elkaar komt om te bouwen aan Zijn koninkrijk. Dat maakt elke keer weer indruk!